Ankara Genç İş Adamları Derneği Başkanı Serhan Yıldız, “Dünyada petrokimya şirketleri; üretim değerini kısarak piyasaya verdikleri hammaddeleri azaltınca ambalajdan kıyafete kadar birçok üründe kullanılan plastik hammaddelerinde yüzde 150‘yi aşan fiyat artışı yaşandı. Bu durum ne yazık ki tüketicinin kullandığı birçok ürüne zam olarak yansıyacak” dedi.
Başkan Yıldız’ın dünyada imalat sanayiindeki hammadde artışıyla alakalı yaptığı basın açıklaması şöyle:
BU DURUM EN ÇOK TÜKETİCİYİ ETKİLEYECEK:
‘MAKARNADAN SUYA, GİYSİDEN AYAKKABIYA FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ’
Ankara Genç İş Adamları Derneği Başkanı Serhan YILDIZ’ın konu ile ilgili demeci şöyle;
Dünyada petrokimya şirketleri; üretim değerini kısarak piyasaya verdikleri hammaddeleri azaltınca ambalajdan kıyafete kadar birçok üründe kullanılan plastik hammaddelerinde %150‘yi aşan fiyat artışı yaşandı. Polymer Comple Europe tarafından yayımlanan son istatistiklere göre 19 Şubat 2021 itibarıyla 32 tesis üretimini kıstı ya da durdurdu. Bu durum ne yazık ki tüketicinin kullandığı birçok ürüne zam olarak yansıyacak.
2020 yılının son çeyreğinde artış trendine giren plastik hammadde fiyatları, 2021 yılına da yükselişini sürdürerek başladı. Son dönemde salgının yeniden hız kazanmasıyla birlikte küresel petrol şirketleri üretimi kıstı. Son 6 ayda hammaddede yüzde 150’ye varan fiyat artışı nedeniyle pek çok sanayici üretimi durdururken; gündelik olarak artan fiyatlar sanayiciyi “fiyat oluşturamaz” ve “üretim yapamaz” hale getirdi. Bunun sonucunda da milyonlarca liralık siparişler geri çevrilirken; çalışanlar ücretsiz izne çıkarıldı, firmalar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak durumunda kaldı.
İŞSİZLİK SAYISININ ARTMASINI TETİKLEYEBİLİR
Hammadde fiyatlarındaki “astronomik” artış üretim, istihdam ve ihracatı tehdit ederken; tüm bu yaşananlar vatandaşın kullandığı birçok üründe fiyat artışını beraberinde getirdi. Gıda ambalajından plastik ipliklerle dokunan kıyafetlere, temizlik malzemeleri ambalajından ayakkabıya, içecek şişelerinden mutfak eşyalarına ve daha birçok alanda tüketicilerin hayatına direkt etki eden plastik ürünlerin fiyatı, hammaddedeki fiyat artışlarına bağlı olarak arttı ve artmaya da halen devam ediyor. Bununla birlikte birçok sanayici üretimi durdurduğu için işsizlik sayısının artmasıyla da karşı karşıya kalabiliriz.
SEKTÖRDEKİ FABRİKALARDA ÜRETİM YAVAŞLADI
Bu fiyat artışları nedeniyle sektördeki fabrikalarda fiyat istikrarı bozuldu. Üretim maliyetinin ortalama %60-%70’ini hammadde oluşturduğu için bu fiyat artışıyla birlikte siparişin üretime dönmesi esnasında maliyetler maalesef tutturulamıyor. Böyle bir koşulda da işletmenin yaşama şansı elbette mümkün değil.
İçinde bulunulan şu zorlu günlerde işletmelerin hayatta kalabilmesi ve istihdam alanlarını koruyabilmesi için; devletin ithal hammadde üzerindeki vergileri geçici olarak acilen askıya alması gerekmektedir. Bununla birlikte kartel yapıların oluşturduğu zam politikası bitine kadar PETKİM’in ihracatını durdurup, üretimini sadece iç piyasaya yönlendirerek arz sıkışıklığını azaltmaya çalışmalıdır.
Ankaralı Genç İşadamları olarak; bugüne kadar Türkiye’nin ekonomik menfaatinin korunması ve geliştirilmesi için mücadele ettik. Dolayısıyla tüm bu bilgiler ışığında; orta ve uzun vadeli çözümlere odaklanmak ve daha fazla zarara uğramadan harekete geçmek için kamu, STK ve özel sektörün en kısa zamanda bir araya gelmelerini ümit ediyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.