Ankara Genç İş Adamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Serhan Yıldız, Kanal 5 televizyonunda Yekpa Ahmed’in hazırlayıp sunduğu Koronvirüs ve İş Dünyası özel yayınına katıldı. Başkan Yıldız, “İş insanları olarak ayağımızın bir an önce yere basması gerekiyor” dedi.
ANGİAD Başkanı Serhan Yıldız, moderatörlüğünü Yekpa Ahmed’in yaptığı Koronavirüs ve İş Dünyası programında iş dünyasının koronavirüs yüzünden yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir an önce ayağımızın yere basması gerekiyor” diyen Başkan Yıldız, “Biz bunu bugün itibariyle sihirli bir değnek tarafından bittiğini farz edersek yarın ne yapmamız gerektiğini düşünmemiz lazım. Bunla ilgili çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi yürütmemiz gerekir” dedi.
STK’ların en önemli özelliğinin böyle zor zamanlarda ortaya çıkıp üyelerinin yanında olması gerektiğini ifade eden Serhan Yıldız, “Biz de bu anlamda dernek merkezimizde üyelerimizden gelecek olan geri dönüşleri alabilmek için bir kriz merkezi oluşturduk. Bununla yetinmeyerek, gelen desteklerin sahada ne şekilde uygulanabileceğini açıklamak adına genelgeleri, bildirimleri çeşitli iletişim kanalları vasıtasıyla üyelerimizi bilgilendirdik. Bu bilgilendirme kanallarında yeterli görülen ve yetersiz görülen kısımlar vardı. Ağırlıklı olarak yetersiz görülen kanallarla ilgili üyelerimizden çok ciddi geri dönüşler aldık” diye konuştu.
Üyelerden gelen geri dönüşleri popülist yaklaşımlardan uzak bir şekilde kaleme aldıklarını ifade eden ANGİAD Başkanı, şöyle konuştu:
“Sahada üyelerimizin yaşadığı sıkıntıları içeren “ANGİAD üyelerinden Ekonomi Yönetimine Çağrı” adı altında 7 sayfalık kısa ve öz bir rapor hazırladık. Gelen talepler arasında çeklerin ötelenmesi ve arkasının yazılmasının önüne geçilmesi vardı. Ben de bir iş insanı olarak çeklerimi ödemekte sıkıntı çekiyorum ama her gelen geri dönüşü de raporumuza yazmadık. Çünkü bugün piyasadaki bir çekin arkasının yazılmaması için süre verilmesi demek dinamikleri bozacağını düşündüğümüzden dolayıdır. İyi niyetli olan durumları bir kenara koyuyorum, bunu suiistimal etmek isteyen, ticaret erbaplarının ödeme gücü olmasına rağmen nasıl olsa çeklerin arkası yazılmıyor deyip bunun arkasına sığınmasından dolayı oluşacak daha ciddi bir erozyonu önleme amacıyla bu taleplere raporumuzda yer vermedik. Üyelerimizden gelen geri dönüşlerde en çok şikayet edilen konu, belki de en önemlisi; bankacılık sektörünün, gerçek anlamdaki can pazarında olan insanlara sırt çevirişiydi. Biz bu konuda çok sitemliyiz. Özellikle özel bankaların, yer yer de kamu bankalarının çok nahoş uygulamalarıyla karşı karşıya geldik.”
Bankaların müşteri seçtiğinin altını çizen Başkan Serhan Yıldız, “Bizim de kulağımıza zaman zaman haberler geliyor. Bir şube yetkilisi müşteriyi arıyor, ‘Sizin boşta şu kadar limitiniz var. Size bunu kullandırtıyoruz’ diyor. Yani müşteri ‘evet’ derse hesabına para geçecek. Bankalar, yıllar önce yapmış oldukları hatayı şu an olması gereken yerde, müşterisinin yanında olması gerektiği gibi sergileyemiyorlar” dedi.
Her türlü desteğin, açıklanan paketlerin mutlaka yasal dayanağa aktarılmasını istediklerini anlatan ANGİAD Başkanı Serhan Yıldız, “Bu da çok önemli bir konu. Mesela, kullandırılan kredilerde ‘personel çıkarmayacaksın, istihdam azaltmayacaksın’ deniyor. Bununla alakalı bankalar bir taahhütname imzalatıyor. Ama bu taahhütnamenin yasal zorunluluğu nedir? Eğer firma bir işçi çıkarırsa neyle karşılaşacağına dair bir bilgi ve belge sunulmuyor. Bu ve bunun gibi durumların yasal bir düzenlemeye oturtulması gerekiyor. Ve, 2020 bütçesinin de buna göre rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu da önerilerimizden bir tanesi” diye konuştu.